Αυτόνομη Κατάδυση στην Κύπρο: Τεχνική Κατάδυση

Ο όρος Τεχνική Κατάδυση επινοήθηκε από τον Μάικλ Μενούντο και αποτελεί το «επόμενο βήμα» στην αυτόνομη κατάδυση. Εδώ ο δύτης χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές θεωρίες, αρχές και τεχνικές, όπως και ένας δύτης αναψυχής, με τη διαφορά ότι καταδύεται βαθύτερα -παραπάνω από 40 μέτρα- και για περισσότερο χρόνο.diver-752667_960_720

Για να κάνει κάποιος τεχνική κατάδυση, θα πρέπει να περάσει εξειδικευμένη εκπαίδευση με ειδικό εξοπλισμό και μείγματα αερίων, θα μάθει να πραγματοποιεί καταδύσεις σε περιβάλλον όπου δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανάδυση στην επιφάνεια πχ. μέσα σε σπηλιά ή μέσα σε ναυάγιο, καταδύσεις που απαιτούν υποχρεωτικές στάσεις για αποσυμπίεση, καθώς και εκπαίδευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην Κύπρο υπάρχουν μερικές εξαιρετικές τοποθεσίες για τεχνική κατάδυση, ενώ ο θαυμάσιος καιρός, η θερμοκρασία των νερών που κυμαίνεται από 15C τον Φεβρουάριο μέχρι 27C τον Αύγουστο, η διαύγειά τους, με την ορατότητα να φτάνει μέχρι τα 40 ή και 50 μέτρα και η έλλειψη ισχυρών ρευμάτων, κάνουν τις συνθήκες κατάλληλες για κατάδυση τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Μερικές από αυτές τις τοποθεσίες είναι οι εξής:

Το Ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα (μέγιστο βάθος 42 μ.)

Υπάρχουν αναρίθμητα ναυάγια στην Κύπρο αρχαία αλλά και μοντέρνα με κορυφαίο το ναυάγιο Ζηνοβία που συχνά αναφέρεται σαν το καλύτερο σημείο ναυαγιοκατάδυσης στη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Το Σουηδικό σκάφος εκτοπίσματος 12.000 τόνων, με 174 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 21 μέτρα ύψος, βυθίστηκε το 1980 στο πρώτο του ταξίδι, με 108 αρθρωτές νταλίκες με όλο τους το φορτίο (αυτοκίνητα, εξοπλισμό, συστήματα τηλεπικοινωνιών, παιχνίδια) Όλα αυτά έχουν μετατραπεί σε έναν εντυπωσιακό τεχνητό ύφαλο με κοράλλια και θαλάσσιες ανεμώνες ο οποίος φιλοξενεί κατά χιλιάδες διάφορα είδη ψαριών όπως ροφούς, γύλους, τσιπούρες, μπαρακούντα, τόνους, παλαμίδες, χάννους, σμέρνες, χταπόδια, σαργούς κ.α.

Το Νησάκι του Άη Γιώργη, στον Ακάμα (μέγιστο βάθος 70 μ.)

Με φανταστικά βαθιά τείχη που ξεπερνούν τα 30 μ., υπέροχη θαλάσσια ζωή, αμφορείς και άλλα αρχαία ευρήματα.

Τα JUBILEE SHOALS, στον Κόλπο Πισσουρίου (μέγιστο βάθος 70 μ.)

Ο μεγαλύτερος ύφαλος στην Κύπρο και διεθνούς φήμης τοποθεσία καταδύσεων, με μεγάλο τείχος που ξεπερνάει τα 60 μέτρα, μια μεγάλη σπηλιά στα 38 μ. και τα υπολείμματα ενός αεροπλάνου που βυθίστηκε πριν χρόνια.