Η κυπριακή οικονομία σε τροχιά καινοτομίας και ανάπτυξης

Στην αρένα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του σήμερα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την καινοτομία και την ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ. Η επίτευξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και της διαφοροποίησης γίνεται δυσκολότερη, γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο εγχώριος, αλλά κυρίως διεθνής. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για διείσδυση σε νέες παγκόσμιες αγορές, αλλά παράλληλα αύξησε και τους κινδύνους της οικονομικής εξουδετέρωσης. Έτσι, οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση, κυρίως όσον αφορά τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, πρέπει πάντα να γίνεται σε παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δραστηριοποιούνται και οι κυπριακές επιχειρήσεις, εάν θέλουν να έχουν ελπίδες, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί λοιπόν το πολυπόθητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και η ίδια η κουλτούρα των επιχειρήσεων.1024px-dctc-business-entrepreneur

Για να υπάρξουν βιώσιμες προτάσεις επιχειρηματικότητας πρέπει να υπάρξουν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα (φοροελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις, μικρότερη γραφειοκρατία, προστασία μικρομεσαίων/επιχειρήσεων, κτλ.), η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και φυσικά το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να ανθίσει η καινοτομία και εν τέλει η ανάπτυξη.

Ήδη υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, όπως το νομοσχέδιο που έχει περαστεί στην κυπριακή Βουλή. Σε αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Μάλιστα, οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις (startups) αποκτούν φορολογική έκπτωση έως και 50% επί του φορολογητέου εισοδήματος, αρκεί αυτό το ποσό να επενδύεται εμπράκτως στην περαιτέρω καινοτομία κι ανάπτυξη της εκάστοτε startup επιχείρησης.

Επίσης, για να γίνει η κυπριακή οικονομία ελκυστική ως προς τους ξένους επενδυτές και τις ξένες startups, θα παρέχεται φοροαπαλλαγή έως και 50% επί του φορολογητέου εισοδήματος για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Την παρούσα περίοδο η κυπριακή οικονομία έχει momentum, δηλαδή οι κοινωνικο-οικονομικο-γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, είναι ίσως οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήδη ανήκει στην ΕΕ-27 και στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσφατα κατάφερε να βγει επιτυχώς από το μνημόνιο. Απαλλαγμένη από το στίγμα της χρεοκοπίας, η κυπριακή οικονομία αποκτά ξανά, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, την εμπιστοσύνη των αγορών. Τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος για καινοτομία και ανάπτυξη στην Κύπρο!