Κινέζικες επενδύσεις τεχνολογικής καινοτομίας στην Κύπρο

H Kύπρος στοχεύει στην προσέλκυση μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, ώστε να επενδύσουν στο πρώτο πάρκο τεχνολογίας και έρευνας στο Πεντάκωμο. Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης για την προώθηση διμερούς συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και κινέζικων πανεπιστημίων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εταιρειών.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κινέζος Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Wan Gang υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία για να προάγουν από κοινού την καινοτομία, την έρευνα και την επιστήμη.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι απώτερος στόχος είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να είναι ευκολότερο για ερευνητές, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα να συνεργάζονται και να προωθούν την καινοτομία.graph-163509_960_720

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία ήλθε σε μια πολύ καλή στιγμή για τη Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει την προκήρυξη για τη δημιουργία ενός πάρκου επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο κύπριος Υπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να απορροφήσει κινέζικα κεφάλαια, καθώς η ασιατική χώρα έχει ήδη επενδύσει σε εκατόν είκοσι ανάλογα τεχνολογικά πάρκα σε όλο τον κόσμο.

Από τη μεριά του ο Wan Gang σημείωσε ότι, από κοινού με τον κ. Λακκοτρύπη, συμφώνησαν στην απόλυτη προτεραιότητα μιας διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Με την ταχύτατη ανάπτυξη της επιστήμης και τον επαναπροσδιορισμό του γνωστικού πεδίου, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους νέους, να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν γνώση και να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, τόνισε ο Κινέζος Υπουργός Επιστήμης.

Προτεραιότητα θα έχουν οι τομείς της καθαρής ενέργειας, της ανανεώσιμης ενέργειας, της βιοτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας, συμπλήρωσε ο Κινέζος Υπουργός και πρόσθεσε ότι σύντομα θα οργανωθεί το πρώτο κοινό συνέδριο Κίνας και Κύπρου για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ακόμη, τόνισε ότι η Κίνα έχει εδραιώσει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε πανεπιστήμια της Κύπρου, της Κίνας και άλλων χωρών της Ε.Ε. να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες που τους προσφέρει.