Προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού συνελήφθησαν στην Κύπρο

Ένας άντρας από τη Μολδαβία και ένας Ρώσος υπήκοος συνελήφθησαν από ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την ανάπτυξη και διάδοση κακόβουλου λογισμικού, που είχε ως στόχο τράπεζες της Ευρώπης.

Ο τριαντάχρονος Μολδαβός λέγεται ότι είναι υπεύθυνος για κλοπή περισσότερων από τρία εκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και συνελήφθη ενώ έκανε διακοπές με την γυναίκα του στην Κύπρο. Λέγεται ότι είναι ένας από τους κύριους προγραμματιστές του κακόβουλου λογισμικού Dridex, επίσης γνωστού ως Cridex και Bugat, το οποίο είναι ένα trojan που προσπαθεί να εισχωρήσει σε υπολογιστικά συστήματα τραπεζών και να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες.malware-297722_960_720

Η εγκληματική ομάδα που συσχετίζεται με τον τριαντάχρονο Μολδαβό θεωρείται ότι αποσχίστηκε από ένα ευρύτερο εγκληματικό δίκτυο, που ονομάζεται “Business Club”. To κακόβουλο λογισμικό Dridex έκανε την εμφάνισή του και άρχισε να διαδίδεται έναν μήνα μετά την αντιμετώπιση του botnet Gameover ZeuS που είχε απελευθερώσει στο διαδίκτυο το “Business Club”. Θεωρείται ότι αυτή η ομάδα είχε καταφέρει να υπεξαιρέσει περισσότερα από εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Η άλλη σύλληψη αφορούσε έναν εικοσιεπτάχρονο άντρα ρωσικής υπηκοότητας, που είναι γνωστός μόνο ως “Μαρκ” και συντελέσθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Το FBI υποστηρίζει ότι ο Μαρκ είναι στην πραγματικότητα ο Aquabox, ψευδώνυμο του δημιουργού του Citadel, ενός κακόβουλου λογισμικού που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από ανεξακρίβωτο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων εναντίον μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Citadel βασίζεται επίσης πάνω στο trojan Zeus.

Το Citadel πουλιόταν σε χάκερ που το αγόραζαν, το κατέβαζαν και το εγκαθιστούσαν στους υπολογιστές τους, για να το στρέψουν εναντίον ανυποψίαστων θυμάτων. Επιπροσθέτως, επέτρεπε στους χάκερ να ζητήσουν από τους προγραμματιστές να συμπεριλάβουν νέα χαρακτηριστικά και να ανταλλάσσουν απόψεις για να διορθώσουν παραλείψεις και σφάλματα.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι το Citadel βρίσκεται πίσω από μια κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία θέρμανσης, μέσα από το σύστημα της οποίας διαδόθηκε σε πολλές χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και προκάλεσε ένα τεράστιο ρήγμα ασφαλείας, του οποίου η αντιμετώπιση ήταν επίπονη και πολυέξοδη.